Nyår i Japan

Gott nytt år allihopa!
 
Vi hoppas ni har haft ett fint firande av det nya året och att ni ser fram emot allt vad 2014 har att erbjuda! Det är helt obegripligt att det redan har gått ett år sedan man sist stod med tomteblossen i högsta hugg och kollade på fyrverkerier.
 
Som vi nämnde i vårt jul-inlägg så är firandet av det nya året väldigt stort i Japan - precis som vår jul! Det är vanligast att man firar det tillsammans med familjen. Tiden kring nyår är också den tiden då folk börjar få ledigt, både vuxna och barn.
 
Barnen får som tradition pengar av de vuxna under nyår, detta kallas för Otoshidama (おとしだま、お年玉) vilket betyder årsgåva eller nyårsgåva. Pengarna ges i ett speciellt kuvert och det är alltid sedlar inuti, det vill säga minst 1000 yen per kuvert (cirka 60 SEK), eftersom det är den minsta sedlen i Japan. Man ger dessa kuvert först efter eller under nyårs afton, oftast då familjen och vännerna samlas för att fira. Hur mycket man ger bort beror på hur gamla barnen är, hur många barn det är i familjen och såklart beroende på inkomst. Om man ser till traditionen så brukar de äldre barnen få mer pengar än de yngre, men många försöker undvika småbråk genom att ge barnen samma summa. 
 
 
Bild: Kirainet.com

Kuverten som pengarna ges bort i kallas för otoshidama-bukuro (お年玉袋、お年玉袋).
 
Förutom den här traditionen så tillkommer det att man besöker ett eller flera tempel under nyårs perioden. Man ber om lycka och hälsa åt sina nära och kära inför det nya året. De flesta tempel och helgedommar är just därför fyllda med människor kring nyår och tar emot miljontals besökare. Vid tolvslaget på nyårs afton är det vanligast att man besöker dessa platser, men även under dagarna som följer på det nya året. Vid tolvslaget så ringer alla buddhist tempel i sina klockor 108 gånger, detta symboliserar hur man ringer ut de 108 mänskliga synderna.
 
När det kommer till mat äter man oftast maträtter som liknas vid Mochi (もち、餅) runt nyår. Mochi är en maträtt gjord på en speciell slags klibbigt ris. Det ät oftas som riskakor men används också i andra maträtter så som Yakimochi och Daifuku. Zouni är också en maträtt som innehåller mochi, en slags soppa, som man brukar äta runt nyår. På just nyårs afton, det vill säga den sista kvällen på året, så brukar familjen samlas och äta en måltid tillsammans, ofta bestående av extra långa nudlar vid namn Toshikoshi-soba (としこしそば、年越しそば).
 
 
Bild: Japan-guide.com
 
Och det blir så klart fyrverkerier på det hela!
 
Firandet av nyår i Japan är som ni kanske förstår väldigt stort. Man firar även årets första soluppgång, årsdagen, årets första fullmåne med mera. För att inte skriva ett allt för långt inlägg så sparar vi detaljerna kring dessa festligheter till ett bättre tillfälle. Nedan ser ni ett par viktiga ord och begrepp som ni bör känna till inför nyår i Japan!
 
Nyårs afton kallas för Ōmisoka (おおみそか、大晦日).
 
あけましておめでとうございます - Akemashite omedetou gozaimasu - Gott nytt år (artigt)
あけましておめでとう - Akemashite omedetou - Gott nytt år (mindre artigt)

Kommentarer

Onamae wa?
Ses vi igen?

Mail (publiceras ej)


Bloggadress


Kommentar:

Trackback





bloglovin