Katakana 02

Katakana är som vi tidigare konstaterat det alfabetet vi använder för låneord, det vill säga ord som japanskan har lånat från engelskan. Några exempel på tillfällen då vi skulle kunna använda katakana är:

コギ- Kôhi - Kaffe
サラ - Sara (namnet)
カメラ - Kamera - Kamera (olika uttal)

Här nedan får ni en söt liten karta över hela katakana alfabetet. Varje symbol står för en eller flera svenska bokstäver. Om du heter Sara, så kan du leta upp symbolen för sa (サ) och symbolen för ra (ラ).
Sen sätter du bara ihop det till サラ! Alla utländska namn skrivs i katakana, så testa att skriva ditt namn!
 
 
Som ni ser så innehåller kartan ovan alla de grundläggande 46 katakana tecken som man bör känna till, men det finns ett par extra tecken och varianter som är viktiga att kunna. När man lägger till två streck eller en cirkel till ett tecken låter det nämligen annorlunda. 

Exempel: Alla tecken som börjar med K blir till G när man lägger till två streck, medans alla tecken som börjar med H blir till P när man lägger till en cirkel. Kartan nedanför visar alla varianter.
 
 
Sen finns det också kombinationer av tecken. Dessa förekommer i vanliga ord och namn, därför är även detta en viktig del av alfabetet. Se kartan nedan för alla kombinationer. Tänk på att tecknet till höger alltid ska vara litet när du skriver en kombination av tecken.
 
 
Det enda som finns att tillägga är att tecknet  ofta används i ord för att skapa "pauser" i orden. Exempelvis ordet för fotboll som är サッカー (sakkaa). Tecknet uttalas då inte och är alltså stumt, därför uppstår det en paus i ordet, vilket påminner om när vi skriver dubbla bokstäver. Just på grund av detta skrivs det som sakkaa i romaji. Lägg även märke till tecknet ー som drar ut på vokalen och skapar ett långt a.
 
Det kan verka som en hel del att lära sig i början, men jag rekommenderar att du lär dig några tecken om dagen och övar på att skriva och läsa ord där katakana förekommer så ofta som möjligt! ^-^
 
Videolektion med uttal: Kommer snart
 Nästa lektion ->

<- Förgående lektion

Kommentarer
Postat av: Astrid

Jag har hittat en super bra sida om man vill träna sig på japanska tecken.http://sv.realkana.com/

2012-04-15 @ 19:38:27
URL: http://mewpudding.blogg.se/

Onamae wa?
Ses vi igen?

Mail (publiceras ej)


Bloggadress


Kommentar:

Trackback

bloglovin