Japanska tecken 01

Det här kan vara det drygaste, eller också det roligaste, men framförallt det viktigaste med det japanska språket! Oavsett vad det är så bör det här läsas så att ni gör er förstådda i våra kommande lektioner här på bloggen.

För att underlätta lärandet bör man alltså känna till japanskans tre alfabet. Dessa tre kommer vi att lära oss tillsammans! Självklart är det bra att veta vad dem heter och hur många tecken de innehåller vardera.

Först och främst har vi: Hiragana
Sedan har vi: Katakana
Och sist men inte minst: Kanji

Hiragana är det skriftsystemet vi använder för att bilda en japansk mening. Allt som inte skrivs med kanji eller katakana skrivs i hiragana. Jag valde själv att lära mig hiragana först eftersom det är det mest grundläggande skriftsystemet. Detta kan ta allt ifrån en vecka till några månader att lära sig, beroende på hur hårt man pluggar. Det innehåller 46 tecken totalt. När man översätter ett hiragana tecken kan det stå för upp till tre av våra latinska bokstäver.
Hiragana skrivet i hiragana ser ut såhär: ひらがな

Katakana är det skriftsystemet vi använder för utländska ord. Så kallade "lånord" som japanskan lånat från engelskan. Till exempel ordet coffee (kaffe) är kôhi på japanska, som låter väldigt likt coffee, ellerhur? ^-^ Därför skriver vi detta med katakana och inte hiragana. Likadant med utländska namn, dem skrivs också med katakana. Om du exempelvis heter Sara så skriver du ditt namn i katakana. Det finns lika många katakana tecken som hiragana, det vill säga 46 st.
Katakana skrivet i katakana tecken ser ut såhär: カタカナ

(När du sätter samman katakana och hiragana tillsammans på ett papper kallas det gojûonzu som betyder "kartan med 50 tecken", trots att det egentligen blir fler än så när du sätter ihop dem.)

Kanji
är det mest komplicerade skriftsystemet som används. Ett kanji kan ibland ha många olika betydelser och används för både substantiv, adjektiv och verb. Det finns upp till 80 000 av dem, men inte ens japanerna lär sig alla dessa. Däremot så kan en välutbildad, vuxen, japan cirka 7 000 när han eller hon går ut skolan. Kanji kommer egentligen från kinesiskan, och därför är de flesta symbolerna identiska med kinesiskans. Kanji är oftast komplicerade till en början, och för att läsa en japansk tidning krävs det kunskap om några hundra stycken kanji. Kanji är det som gör det svårt att lära sig japanska, men om man lär sig ett i taget och repeterar dem ofta så kommer man tillslut kunna tillräckligt många!
Ett kanji tecken kan se ut såhär: 夢 - Yume - Dröm

När vi ska "översätta" katakana, hiragana eller kanji till våra egna latinska bokstäver kallas det för romaji.
 
Kanji skrivet i kanji: 漢字
Kanji skrivet i hiragana: かんじ
Kanji skrivet i romaji: Kanji
Kanji skrivs inte i katakana eftersom det inte är ett lånord.

Verkar det rörigt? Ta det lugnt! Ni kommer få ytterligare förklaringar på hur ni använder katakana och hiragana i kommande lektioner. Klicka dig vidare till nästa lektion så börjar vi med detsamma!

 
Nästa lektion ->

Kommentarer
Postat av: miss.Sandra

Ha! okej, då måste jag väl pröva på japanska lite då^^ jag älskar er urgulliga blogg!!!

2011-07-19 @ 22:41:50

Onamae wa?
Ses vi igen?

Mail (publiceras ej)


Bloggadress


Kommentar:

Trackback

bloglovin